onsdag 4. juli 2012

MANIMAL, 1983




REGI: Chuck Bail, Georg Fenady, Daniel Haller, Sidney Hayers, Leslie H. Martinson og Russ Mayberry (tv-serier har opptil flere regissører!)
MED: Simon MacCorkindale, Melody Anderson, Michael D. Roberts Reni Santoni og William Conrad
GENRE: Action, fantasy




“Dr. Jonathan Chase... wealthy, young, handsome. A man with the brightest of futures. A man with the darkest of pasts. From Africa's deepest recesses, to the rarefied peaks of Tibet, heir to his father's legacy and the world's darkest mysteries. Jonathan Chase, master of the secrets that divide man from animal, animal from man... Manimal!”





Manimal er jammen en utradisjonell liten perle. Har dere forresten hørt om Manimal? Antagelig ikke. Tv-serien Manimal ble produsert av Glen A. Larson i 1983 og holdt det bare gående 8 episoder før den ble tatt av lufta grunnet lave seertall. Vel, bare i Amerika. Serien var faktisk svært populær her i Europa, fordi vi i motsetning til amerikanerne sendte den regelmessig!
   Den amerikanske kanalen NBC endret stadig sendetiden for Manimal og plasserte ofte serien på uberegnelige tidspunkter, gjerne med mange ukers mellomrom. Manimal endte til sist opp på et tidspunkt samtidig som den populære såpe-serien Dallas gikk på nabokanalen CBS. Denne serien ble altså urettferdig behandlet! Blir jeg buet ut hvis jeg påstår dette var dyremishandling?
  

Dr. Jonathan Chase er en nok så uvanlig politietterforsker. Han er en gentleman av natur, med en høflig smak for vakre kvinner og kloke beslutninger. Også kan han forvandle seg til hvilke dyr han vil! Ja, Dr. Chase kan ta form av alle tenkelige skapninger i vårt frodige dyrerike, fra slange til fugl - hai til elefant. Dette gjør han ved å lukke øynene og puste konsentrert inn og ut, mens han venter på en cheesy spesialeffekt. Aldeles fantastisk!
   De eneste to menneskene i serien som kjenner til dette aspektet av doktorens liv er politisnella Brooke Mackenzie (Melody Anderson) og moroklumpen Ty Earl (Michael D. Roberts – spilt mer alvorlig av Glynn Turman i den første episoden). Ellers er superevnen en godt bevart hemmelighet for resten av politistyrken, som stadig må finne seg i at et og annet dyr tilfeldigvis involveres i sakene deres.
   Dr. Chase bor i en herskapelig villa midt i byen med zoologisk hage i kjelleren og hele pakka, slik at han kan lære så mye som mulig av sine pelskledde, skjellkledde og fjærkledde venner. Jonathan er alltid på vakt og har dessuten flere dyresanser som menneske også, som for eksempel utvidet luktesans og hørsel. Dette er en detektiv du ikke slipper unna!
  

Chase morfet seg for det meste til en panter og en hauk, ettersom det var disse forvandlingssekvensene det var lagt penger i under produksjonen. Når Chase forvandlet seg til noe annet, ville det skje off-screen, og han ville bare plutselig dukke opp som en okse eller en hest, eller noe i den duren. Men effektene ser faktisk veldig bra ut til å være fra en kortlevd 80-talls-serie, og dette kan vi takke spesialeffektgeniet Stan Winston for - mannen som var ansvarlig for effektene i filmer som Aliens og Jurassic Park! Jeg legger ved en youtube-video så dere kan se med egne øyne.





Det er virkelig trist ingen vil gi denne serien en sjanse, for den fortjener ærlig talt litt mer enn bare en hånlig kommentar og hul latter. Det er ikke bare fordi jeg liker ost på brødskiva, for sett bort ifra det noe tøysete konseptet, fungerer Manimal ganske godt som en spennende politiserie ved siden av. Man får sansen for karakterene, det er god action, og det aller meste som skjer er ting som ville ha skjedd i en hvilke som helst annen serie om et etterforsknings-team. Folk er nostalgiske når det kommer til Knight Rider, som har like mange tåpelige aspekter ved seg, så hvorfor ikke denne?
   Den eneste grunnen til at folk dumper Manimal i søplebøtta er fordi de har hørt hva serien handler om og antar at den suger, men disse menneskene har sannsynligvis aldri egentlig satt seg ned for å se hva serien har å by på. Å sette pris på litt camp og tullball skader selvfølgelig ikke, for her er det utrolig mye moro å få med seg, dog, det følger med litt suspens på kjøpet også!
   La meg fort gå igjennom de 8 episodene, for å oppsummere noen av godsakene, også skal dere få lov til å gå etterpå. PS: Takk til Wikipedia for oppfriskning, når det er en stund siden sist jeg så noen av de første episodene.



EPISODE 1: MANIMAL

Når en gruppe snuskete kjeltringer planlegger å kapre en forsendelse av nervegass, må Brooke Mackenzie slå seg sammen med den mystiske Dr. Jonathan Chase og stoppe dem før det er for sent. Sammen med den her uvitende Brooke, lærer vi litt om Manimals merkverdige gave og får vite litt om hvordan denne egenskapen både er en gave og en forbannelse for doktoren. Jonathans bestevenn Ty Earl hjelper også til i saken, her spilt av Glynn Turman som en langt mer seriøs rollekarakter.
   Denne første episoden er som tv-piloter flest 90 minutter lang, slik at den kunne ha blitt gjort om til tv-film om serien ikke slo igjennom hos juryen. Her er det masse lek og moro, samt en god del stilige stunts og bakgrunnshistorie. Alt i alt en meget god episode.
   Avsluttingen er absolutt merkbar som et av Manimals høydepunkter, for her forvandler Chase seg til en hai i et svømmebasseng og svømmer mot kjeltring-lederen (Ed Lauter) som koser seg uviten i en badering mens musikken fra Jaws begynner å lyde i bakgrunnen. Også slutter episoden! Skal man anta at Dr. Jonathan Chase spiser mannen? Sprøtt, men genialt!



EPISODE 2: ILLUSION

Den bulgarske ambassadøren Zoltan Gregory (Richard Lynch) skjuler seg bak statusen mens han smugler ulovlige varer inn i landet, i skjul av et sirkusliknende trylleshow. Jonathan Chase, Brooke Mackenzie og Ty Earl (nå spilt for pek av Michael Roberts) er tilfeldigvis tilskuere ved et av disse showene når noe mystisk brått forekommer med en hvit tiger på scenen. Doktoren kommer selvfølgelig snart på sporet av noe skikkelig muffens.
   En svært god episode med masse tullball og spennende panter-sekvenser, og best av alt, et av Manimals desidert morsomste øyeblikk, som rett og slett ikke kan forklares med ord. Dessuten inkluderer episoden David Hess som en av Zoltan Gregorys menn!



EPISODE 3: NIGHT OF THE SCORPION

En eldre mann blir funnet omkommet på lugaren sin med en død skorpion ved siden av seg - men var det egentlig skorpionen som forgiftet mannen eller var det noe annet som skjedde? Mye kan tyde på at det faktisk var russiske spionkjenninger med et komplott, for mannens datter Terry har fått en mystisk kode av sin far, som hun ikke har anelse om hvordan hun skal knekke.
   Brooke Mackenzie og Ty Earl må beskytte Terry, mens Jonathan Chase prøver å løse denne gåten før spionene når frem til datteren også.
   Ikke en av de sterkeste episodene, men med nok spenning og moro til å holde seg interessant veien ut.




EPISODE 4: FEMALE OF THE SPECIES

En ung kvinne blir funnet levende med ulver i Sultanpur, India, og tatt med til et universitet i Amerika der det gjøres ytterligere forsøk på levemåten hennes. Jonathan Chase får med seg konferansen og bestemmer seg for å redde jenta ved å snike henne ut derifra og beskytte henne hjemme i huset sitt. Men hvem er denne jenta? Noen prøver å drepe henne, av en eller annen grunn, som om hun vet noe farlig. Identiteten må oppdrives for å finne svaret.
   Denne episoden er fenomenal og er helt klart en av favorittene mine. Ikke bare er episoden spennende og svært annerledes fra de andre - den er også veldig rørende og man finner seg selv mektig involvert i ulvekvinnens uskyld og urettferdiggjøring (jeg er notorisk kjent for å bruke mange u-ord). Dessuten føler Dr. Chase at kvinnen forstår ham som ingen andre gjør, for Chase vet nøyaktig hvordan det føles å være dyr i menneskenes verden. Er kvinnen doktorens fortapte sjelevenn?
   Episoden har også høstet en utledd, med veldig artig scene der Dr. Chase forvandler seg til en spretten delfin og slår til en blåhai midt i fleisen! Kostelig.



EPISODE 5: HIGH STAKES

En kvinne som har blitt frastjålet travhesten sin, opptager den forbløffende nok i et annet løp med ny eier, men har ikke stødig bevis som kan gi henne hesten tilbake. Nå må Doktor Dyregod hjelpe til! Dr. Chase tar også med seg Brooke Mackenzie og Ty Earl, som viser seg å ha et aldri så lite gambling-problem i denne episoden, noe som leder til en god del korny, ostebefengte situasjoner.
   Masse tullball og hestehumor, dog, ikke en av de mer merkbare episodene.



EPISODE 6: SCRIMSHAW

Jonathan og co finner en hule langs stranden og oppdager en skjellet, nylig vasket opp av sanden etter tidevannet. Skjelettet holder hardt fast ved en mystisk Scrimshaw - en hvalrosstann med kartografiske utskjæringer. De tre begynner å undersøke saken ved å spørre rundt på en lokal pub, der de møter en mann som har lett etter akkurat dette kartet hele sitt voksende liv. Men hvor skal dette mysteriet lede? Se episoden da vel! Det er mulig å laste ned alle sammen på piratebay.
   Scrimshaw er en merkbar episode når det kommer til eventyr og suspens og er også den eneste episoden vi får se Dr. Chase forvandle seg til en slange. Dette er en kul liten sekvens som helt sikkert hadde blitt brukt mer, hadde serien fortsatt videre. Akk.



EPISODE 7: BREATH OF THE DRAGON

Jonathan, Brooke og Ty må stoppe en kriminell guru som innkasserer penger fra bedrifter i Chinatown, mens han poserer som det overtroiske ikonet The Dragon. The Dragon har en gjeng med martial arts-fanatikere på sin side og er et truende skyggebeist som skremmer og ødelegger for de lokale kineserne. Har de ikke pengene i tide må de lide under «The Breath of the Dragon» - at butikken deres blir satt fyr på, gjerne med eieren på innsiden.
   Jonathan Chase akter å nedkjempe The Dragon med sine egne knyttnever. Nei, han skal ikke forvandle seg til noe dyr denne gangen, han skal ta ned dragen som en mann (eller som en ridder hvis man overanalyserer det). Dette stopper imidlertid ikke Chase fra å ta til seg noen tips her og der, i en av tv-serien Manimals aller beste sekvenser! Jonathan sitter praktisk talt hele natta og ser på videoer av alskens dyrs forsvarsmetoder og etterligner alle teknikkene deres på en gang! Fra gresshoppe til flodhest! Dette er utrolig koselig, fantastisk underholdene og fullstendig korny, på den gode måten.
  


EPISODE 8: NIGHT OF THE BEAST

Jonathan tar med seg de to bestevennene på en velfortjent ferie, men selvfølgelig blir det lite avslapping og mye politietterforskning i stedet. Det viser seg at hele resten av hotellet de bor på huser en mafia-organisasjon som sammen med den lokale sheriffen styrer et komplott for å overta den lille byen og legalisere gambling ved å bygge et stort kasino.
   Spennende avslutning, men det skulle vært så mye mer! Likevel, en underholdende måte å bruke 45 minutter på, med brannbomber og bjørner inkludert i godteskåla!



Dette er dessverre de eneste 8 episodene som ble laget av Manimal, en serie revet ut av beste sendetid i statene og stemplet et feilsteg altfor tidlig. Vel, Manimal fikk sin avslutning i Larson-serien Night Man flere år senere, i 1998. Her har Jonathan Chase behersket å reise gjennom tid og rom, men har dessverre klart å slippe ut Jack the Ripper i vår moderne verden i samme slengen! En god epilog til en strålende kortlevd tv-serie, som jeg ikke kan si noe annet om enn at jeg elsker.
   Jeg har lett etter en grunn til å snakke om Manimal her på Torsdagsfilmen en god stund nå, men ville ikke lage en egen spalte for tv-serier bare for å kunne gjøre det. Her i denne superhelt-måneden passet heldigvis serien midt i blinken, for Manimal er da en superhelt, er han ikke? Det ville jeg da påstå og en nok så uvanlig en også.



Som fanatiker setter jeg faktisk Manimal over Knight Rider når som helst, selv om jeg ånder for begge to, og er det noe jeg skulle ønske mer enn noen ting ville det vært å eie Manimal på dvd. Det kan jeg faktisk, takket være den brilliante nettsiden play.com. Manimal er forhåpentligvis på vei til meg i posten dette øyeblikk og jeg er en lykkelig mann! Å gi rangering her blir umulig, så jeg hopper over den delen.




Se på det sleske smilet!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar